Opstaldning på alternativ strøelse.

Hvis man ikke ønsker at benytte halm som strøelse i sin boks, så findes der mange andre alternativer og også rigtig gode alternativer.

Med alternativ strøelse menes alle former for strøelse, som ikke er halm, det være sig savsmuld, spåner, halmpiller, træpiller, hamp, tørv m.m. Fælles for alle disse former for strøelse er, at de er dyre i forhold til halm og de kræver en del mere pasning af boksen. Uanset om man har en hesteboks med halm eller med alternativ strøelse, så skal boksen passes, hvis man vil have et godt klima i stalden, men når man bruger alternativ strøelse, så skal boksen passes meget mere omhyggeligt både for at, boksen ikke lugter, men også af hensyn til økonomien.

Alternativ strøelse kræver tid.

At muge ud i en boks med alternativ strøelse tager ca. 15 – 30 minutter i gennemsnit pr. dag. Hvis man ikke sørger for at passe boksen og jævne den dagligt, så vil hele bunden i boksen blive rodet sammen og man bliver derfor nød til at starte på en frisk og skifte hele bunden ud.

Hvordan passer man bunden?

Den daglige udmugning foregår ved at man grundigt samler klatter og hvis bunden er gennemvædet nogle steder, så graver man ned i bunden og fjerne alt det våde. Hvis de øverste 5 cm i bunden ikke er våd, så skal man lade bunden være og blot tage klatter. Man skal være omhyggelig med at tage alle klatter, da disse ellers bliver blandet ned i bunden og hvis dette sker, så bliver bunden porøs og hesten vil træde igennem den, når den bevæger sig i boksen.

Hvad sker der når bunden er porøs?

Grunden til at alternativ strøelse er så godt er, at bunden bliver meget fast og dog fjedrende og derfor holdes al lugt inde og hesten har et dejligt leje at ligge på, som både er blødt og godt varmt. Hvis bunden bliver porøs, så mister den sin evne til at holde lugten inde og desuden så træder hesten igennem bunden og denne bliver derfor ikke liggende, når hesten lægger sig ned. Resultatet bliver at hesten ligger direkte ned på underlaget. Desuden sker der den uheldige ting, at hvis en bund bliver porøs, så kan den ikke længere holde på lugten og resultatet bliver at stalden kommer til at lugte meget kraftigt af ammoniak. Dette er ikke rart for dem som opholder sig i stalden, men det værste er, at hestens lunger er meget sarte overfor ammoniak. Faktisk er ammoniak værre for en hests lunger end støv er.

Fordelen ved alternativ strøelse.

De helt store fordele ved alternativ strøelse er, at man har mulighed for at styre hvor meget stråfoder ens hest spiser og at man kan reducere støvniveauet i stalden kraftigt.

Desuden kan alternativ strøelse være en stor fordel, hvis man ikke har ret stor møddingsplads.

Ulempen ved alternativ strøelse.

Ulempen ved alternativ strøelse er, at man skal sørge for at give den rette mængde stråfoder, da hesten ikke har mulighed for at gå og spise af bunden. Hvis man ikke får givet nok stråfoder, vil resultatet blive en hest med tilbagevendende kolik og desuden er der stor chance for, at ens hest udvikler adfærdsforstyrrelser grundet kedsomhed.

En anden stor ulempe er, at hvis bunden ikke bliver passet, så ødelægges indeklimaet i stalden ikke bare for den hest, hvis boks ikke bliver passet, men også alle andre heste i stalden bliver udsat for de dampe, som vil blive frigivet fra boksbunden. Hvis man har et større opstaldningssted med selvpasning, bør man derfor overveje nøje, om alternativ strøelse er en fordel eller om det er bedre at benytte halm som strøelse.