Hestebokse – skal de være åbne eller lukkede?

Nogle sværger til hestebokse som er lukkede og andre sværger til åbne bokse.
En del er religion – men der findes også fakta omkring emnet.

Lukkede hestebokse

At en hesteboks er lukket betyder ikke, at man har lukket døren ind til den. Det betyder derimod, om boksens vægge er lavet af et materiale, som gør, at den ikke kan se sine naboer og i nogle tilfælde også delvist ud på staldgangen. En lukket hesteboks bliver lavet med massive sider og disse kan være lavet af mange forskellige materialer – de er dog oftest lavet af træ eller beton.

Åbne hestebokse

Åbne hestebokse er lavet, så hestene kan se og i nogle tilfælde også røre ved deres naboer. Boksene kan være bygget om med massive sider forneden eller med anden afskærmning, som sikrer, at hestene ikke kan sparke hinanden eller kan komme galt afsted. Den øverste del af en åben hesteboks kan enten være med tremmer, så hesten kan se sin nabo men kun delvis røre ved den, eller den kan være helt åben, så hesten kan stikke hovederne ind til hinanden.

Fordele ved lukkede hestebokse

I en lukket hesteboks har hesten fred, når den er i sin boks. Den behøver derfor ikke forsvare sit foder eller forsøge at skræmme naboen væk fra skillevæggen. I langt de fleste tilfælde vil hopper fungere bedst i denne form for bokse og hvis hopper skal fole eller har føl, så er denne type af boks også langt at foretrække.Fordele ved åbne hestebokse

Mange studier har vist, at heste socialiserer mere i åbne bokse og hvis man har heste, som fungerer godt sammen, så er denne type af bokse at foretrække. De helt åbne bokse giver i meget høj grad hestene mulighed for at socialisere og nogle heste kan have rigtig stor glæde af denne type bokse

Ulemper ved lukkede hestebokse

I lukkede bokse får man ikke et særligt stort lysindfald og derfor stiller det store krav til elektrisk belysning eller vinduer direkte i boksen, at give hestene optimale forhold. Heste kan på samme måde som os selv blive deprimerede, hvis de ikke får nok dagslys. Derfor vil jeg aldrig anbefale lukkede bokse, hvis hestene ikke tilbringer hovedparten af deres dag på fold og at boksene desuden kan lyses godt op.

Ulemper ved åbne hestebokse

Den største ulempe ved åbne bokse er helt klart, at man skal kunne placere hestene, så de kan fungere med deres naboer. Hvis man har en hest med lav status i flokken, så vil den skulle være ekstra opmærksom på fold, for ikke at få en overhaling og derfor er det essentielt, at sådan en hest kan få fred, når den kommer ind i sin boks.
Hvis man gerne vil have helt åbne bokse, så skal man sørge for, at hestene ikke kan få forbenene over væggen, hvis den stejler. Derfor skal væggen laves i en højde som passer til den størrelse hest, som skal stå i boksen.

Be the first to comment

Leave a Reply