Savsmuld som strøelse i boks

Desværre så benytter nogle hesteejere sig af savsmuld, som ikke er lavet til hestebokse, men som bliver lavet til blandt andet grise og denne form for strøelse er ikke støvfri – tværtimod. At bruge savsmuld i en hesteboks er ofte noget der gøres af en blanding af nærighed og uvidenhed.

Savsmuld hører ikke hjemme i en hesteboks.

Savsmuld støver helt vildt og kan i den grad skade hestens luftveje. Når savsmuldet hentes ind i hesteboksen, så er det helt tørt og hver gang at hesten tager et skridt i boksen, så støver savsmuldet. Desuden så spiser hesten inde i boksen og på trods af, at man hænger sit hø og evt. halm op i et hønet, så vil en del af det falde ud og hesten vil så stå med mulen nede i savsmuldet for at sortere stråfoderet fra.

Hvorfor bruger man savsmuld?

Savsmuld er meget billigere end spåner og hvis man henter det hos det lokalt firma, så kan man få det til vildt billig pris. Samtidig kan savsmuld suge rigtig meget i forhold til fx spåner og derfor kan man spare rigtig mange penge ved at benytte savsmuld i stedet for spåner. Men hvis man gerne vil spare penge, så bør man skifte over på halm, som hesten ikke bliver ødelagt af at stå på. Hvis du ikke vil have din hests luftveje ødelagt, så hold dig langt væk fra savsmuld i boksen.

Billigt savsmuld fra savværket.

Savsmuld hører ikke til i en hesteboks og helt galt går det med det savsmuld, som nogle opstaldningssteder og private hestestaldsejere køber hos det lokale savværk og andre firmaer. Dette savsmuld består af alt muligt blandet træsmuld og ikke nok med at hesten får en masse støv i luftvejene indtil smuldet er blevet fugtigt nok til at blive liggende i bunden af boksen, så indeholder dette savsmuld ofte også forskellige former for limrester, imprægnering og andre kemikalier til behandling og forarbejdning af træ.
Savsmuld er ikke alternativ strøelse til hestebokse selvom mange tror, at det er lige så godt som spåner.