Godt opstaldningssted

Et godt opstaldningssted – hvordan finder man sådan et?

Der kan være mange grunde til, at man er nød til at flytte hesten.
Man kan være utilfreds med det forrige opstaldningssted, ejerne af opstaldningsstedet vil måske ikke have heste mere, man skal selv flytte og skal derfor have hesten med sig og mange andre grunde.
Og det kan være rigtigt svært at finde et godt sted til sin hest, da der er mange holdninger til, hvordan en hest skal have det.

En flytning er ikke god for hesten.

Overskriften skal forstås med, at selve flytningen ikke er god for hestens dagligdag. På sigt kan en flytning til et nyt opstaldningssted være rigtigt godt for hesten, men selve flytningen bærer nogle risicis med sig.
Når hesten flyttes et nyt sted hen, så er der altid øget risiko for sygdom som følge af et foderskifte, stress og skader. Og derfor bør man meget nøje overveje ulemper og fordele, inden at man beslutter sig for at flytte hesten.

Ulemper

Foderskifte.

Heste er meget følsomme overfor ændringer i foderet og selv ganske små forandringer kan gøre nogle heste syge. Når en hest flyttes en til et nyt sted, så skal den ofte til at have et andet foder og en hest kan ikke tåle, at man den ene dag giver den en slags foder og den anden dag giver den noget helt andet. Hvis man ikke har mulighed for at vænne hesten til et nyt foder, så er det faktisk bedre for hesten, at den sulter lidt og kun får ganske lidt af det nye foder. Når jeg selv skal skifte foder på mine heste, så gør jeg det over en periode på 14 dage – 3 uger, hvis det er muligt.
Når man skal skifte foder i forbindelse med en flytning, så er det altid en god idé at gøre det, inden man flytter hesten. Hesten har meget lettere ved at klare et foderskifte i vante omgivelser, hvor den ikke er stresset. Her er nogle forslag til, hvordan man skifter foder.

Foldskader

Når hesten skal ind i den nye flok, så er der altid risiko for at enten ens egen hest eller at en af de andre heste får skader. Heste er flokdyr og for at en flok skal kunne fungere, så skal der være en rangorden hesteflokken. Hver gang at der kommer en ny hest ind i en flok, så skal hele flokken have rangordnen på plads igen og det medfører bid og spark. Derfor bør man nøje overveje, hvordan man vil indsluse en ny hest i en ny flok. Hvis man får lavet en fejl, når hesten skal ind i en ny flok, så kan man risikere skader, som kan komme til at kræve en lang og dyr dyrlægeundersøgelse og behandling og i værste fald kan betyde skader, som gør hesten uegnet som ridehest eller kan koste hesten livet.

Fordele

Forbedringer for hesten

Ved at flytte sin hest en nyt sted hen, kan man nogen gange opnå nogle væsentlige forbedringer for hesten. Det kan være, at hesten på det tidligere opstaldningssted var i en flok, hvor den ikke kunne få fred, den kunne måske ikke komme på fold eller kun meget lidt, ridehallen eller banen var ikke god for hesten og mange andre ting. I sådanne situationer vil det næsten altid være en fordel for hesten, at man flytter den et andet sted hen. Man skal bare være meget opmærksom på, at hvis man er utilfreds med noget, så ser man sig ofte blind på netop dette problem og derfor kan man godt komme til at vælge det nye opstaldningssted udelukkende på baggrund af, at det nye sted er bedre lige netop på dette punkt og måske ikke tjener til hestens fordel på mange andre områder. De kan være rigtigt svært at gennemskue, om et nyt opstaldningssted er godt eller dårligt og derfor har jeg forsøgt at lave en guide til valg af opstaldningssted.

Forbedringer for hesteejeren

Ved en flytning kan man også opnå nogle forbedringer for hesteejeren, det kan være at man få adgang til et toilet, en ridehal, vaskeplads, solarium, en springbane og mange andre materielle goder. Nogle gange vil man måske gerne væk fra en rideskole for at komme i lidt roligere miljø og andre gange, så kræver job eller familie måske at man benytter lidt mindre tid hos hesten og derfor vælger man måske en rideskole til i stedet. Men ofte er tingene ikke helt så lyserøde, som man lige tror i første omgang og derfor bør man gøre sig nogle overvejelser omkring, hvad man har af krav til et opstaldningssted inden man forsøger at finde det helt perfekte opstaldningssted.