At være hesteejer

At købe sig en hest er en stor beslutning, men man skal vide, at det ikke altid er fryd og gammen at være hesteejer.

En hesteejers ansvar.

Som hesteejer har man et stort ansvar og der følger altid et stort ansvar og beslutninger med i sådan et valg. Desværre er der rigtig mange, som tager meget let på dette ansvar, hvilket resulterer i, at der er mange heste i Danmark, som ikke har det godt. Så inden man overhovedet overvejer at købe sig en hest, så bør man sætte sig grundigt ind i, hvad det vil sige at være hesteejer. Og har man købt en hest, så bør man kende sine egne begrænsninger og søge den hjælp, som man har behov for, for at holde en hest på forsvarlig og dyreetisk vis.

Økonomi og heste.

Helst inden man anskaffer sig en hest, så skal man sætte sig ind i, hvad det koster at have hest og finde ud af, om man har råd til det. Har man købt hesten og finder man ud af, at man ikke har råd til at sørge for, at hesten lever et godt liv, så bør man sælge den og er dette ikke muligt, så må man sørge for, at hesten får nogle bedre betingelser et andet sted. Sommetider kan dette andet sted desværre ikke findes og man må så i værste fald lade hesten aflive. Men det er stadig mere dyreetisk at aflive en hest, som at byde den kummerlige forhold ofte med store smerter til gene.

Hvad er det bedste hesteliv?

Det vil jeg vove den påstand, at der ikke findes noget svar på. For den ene hest er livet perfekt på en måde og for den anden hest, skal der nogle andre ting til. For at nævne to modsætninger så kan det perfekte liv for en pony, som bliver brugt til hyggeridning (når vejret er til det) være at gå i en løsdrift med adgang til en skånefold med fri adgang til magert stråfoder, så den ikke bliver syg af alt for meget græs. Og i den anden ende kan man finde det perfekte liv for en top konkurrencehest i en stald, hvor den ikke fryser efter klipningen og hvor den kan komme på fold nogle timer hver dag, så den stadig har masser af energi til at arbejde og tid til at slappe af og spise og fordøje de store mængder mad, som den har behov for, for at være med i konkurrencerne.

God træning af hesten.

Men ikke bare opstaldningforholdene spiller en rolle i et godt hesteliv. Den lille pony har fx ikke noget godt hesteliv, hvis dens ejer kommer og sadler den op efter en hel vinter og rider en tur i skoven på den i 3 timer, når den ikke er vant til det. Og det ville være lige så synd, hvis man tog konkurrencehesten og lod den stå og passe sig selv på en fold i ugevis, når den er vant til at lave noget hver dag. Det er rigtigt vigtigt, at man som rytter har en klar plan for, hvornår man rider sin hest og hvor længe. Når en hest har stået et stykke tid, så skal man genoptræne hesten, så den får den fornødne muskel- og knoglemasse, så den kommer i bedre form og ikke får skader.