Opstaldning på halm.

Der er mange der ikke vil have deres heste opstaldet på halm og andre igen, har den holdning at hesten skal stå på halm. Der er for og imod med begge dele. En af de helt store fordele ved halm er, at det er billigt og det er let at holde. Ulempen er at nogle ikke gerne vil have deres heste til at spise af halmen, da denne indeholder træstof. Der er nogle der mener, at hestene ikke kan tåle halm og andre igen mener, at halm er godt for hesten. Den diskussion vil jeg ikke tage op her – men jeg kan oplyse, at jeg personligt ikke mener at heste tager skade af halm.

Heste skal have adgang til stråfoder 24/7

Udover pris så har halm den helt klare fordel (hvis man mener at hesten ikke tager skade af at spise halm), at hesten altid har noget stråfoder tilgængeligt. Heste er indrettet til at spise en rigtig stor del af deres liv og hvis man ikke giver hesten adgang til næsten konstant mad, så risikerer man, at man får en hest, som har store problemer med maven herunder kolik. Hvis man ikke mener, at hesten har godt af at spise halm og man derfor opstalder sin hest på spåner, træpiller eller andre materialer, så er det uhyre vigtigt, at man sørger for, at hesten stadig har adgang til store mængder stråfoder, for at den kan holde sin mave i gang. Eftersom der ikke er halm i boksen, så vil det sige, at hesten skal have adgang til hø eller wrap 24/7.

Ulempen ved opstaldning på halm.

Den største ulempe ved opstaldning på halm er støv. Halm støver meget og specielt halm af tvivlsom kvalitet støver rigtig meget. Desuden så kræver halm, at man har en forholdsvis stor møddingsplads eller har mulighed for at få møddingen kørt væk løbende, da møg fra en boks med halm fylder meget mere end fra en boks med spåner, piller eller anden strøelse.

Opbevaring af halm kan også være et stort problem. Halm fylder meget ikke blot i hesteboksen og på møddingen – også inden den skal bruges kræver halm meget plads. Førhen havde enhver hestestald et høloft, som blev benyttet til at opbevare hø og halm. I dag er man meget mere opmærksom på indeklima i stalde og man foretrækker derfor en god lofthøjde, hvilket ikke giver plads til høloft. Desuden laver man ikke halm i små baller mere. Derfor kræver opbevaring af halm, at man har en hal, hvor man kan køre bigballer ind og ellers kræver det en god leveringsaftale, hvor man kan få et par bundter halm kørt ind af gangen. Her kan alternativ strøelse være en fordel, da denne oftest kommer i luft og vandtæt emballage.